Followers

our relation

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, 15 June 2013

Selamat Hari Bapa, Abah!

Assalammualaikum.

hari bapa, semua orang nak sambut bagi meraikan pengorbanan sorang bapa..biarlah ada yang nak kata tak elok sambut atau apa2 sahaja lah, pada aku, bila lagi kita nak memperingati pengorbanan yang bapa kita lakukan kalau hari-hari kita sibuk dengan tugasan masing-masing. (June 16, 2013)

oh ya, buat abah tersayang,
abah with my lil cousin


yang ini pula khas buat  semua bagi memperingati pengorbanan seorang bapa.


p/s: kepada sesiapa yang telah kehilangan bapa, Al-Fatihah untuk Allahyarham..semoga beliau di cucuri rahmat daripada-Nya.


Must Watch Movie (June 2013 - Disember 2013)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!

> Eh. Cerita apa yang best kat wayang sekarang? 
> Eh. Wayang sekarang ada cerita apa? 
> Eh. Esok tengok wayang nak? 
> Eh. Ni cerita pasal apa ni? 
> Eh. Cerita ni best ke?
> Eh. Cerita apa keluar minggu depan?

Banyak pulak soalankan? Haaa... Korang jangan risau ye. Ni aku dah cuba senaraikan seberapa banyak filem mesti tonton sepanjang bulan Jun sampai Disember tahun 2013 ni. Siap dengan tarikh lagi.mana yang takde tarikh tu, nanti akan di "update" kemudian. Jadi, korang dah boleh mula set masa dan tarikh untuk tengok filem apa lepas ni. Terima kasih diucapkan kepada aku. Boleh tak camtuh?


Monsters University
20 Jun 2013


Sinopsis: Tentang Mike dan Sulley semasa mereka sedang menuntut di Monsters University.

Pengarah: Dan Scanlon

Pelakon: Nathan Fillion, John Goodman dan Steve Buscemi


Man of Steel
13 Jun 2013


Sinopsis: Seorang budak lelaki mendapat tahu bahawa dia mempunyai kuasa yang luar biasa.

Pengarah: Zack Snyder

Pelakon: Henry Cavill, Amy Adams dan Michael Shannon


World War Z
20 Jun 2013


Sinopsis: Gerry Lane mengelilingi dunia bagi menghentikan wabak Zombie yang telah menggulingkantentera dan kerajaan dan mengancam untuk memusnahkan manusia.

Pengarah: Marc Forster

Pelakon: Brad Pitt, Mireille Enos dan James Badge Dale


Despicable Me 2
3 Julai 2013


Sinopsis: Gru telah direkrut oleh Anti-Villain League untuk membantunya menangani penjenayah yang dahsyat.

Pengarah: Pierre Coffin, Chris Renaud

Pelakon: Ken Jeong, Steve Carell dan Kristen Wiig


The Lone Ranger
4 Julai 2013


Sinopsis: Pahlawan orang asli Amerika, Tonto, menceritakan kisah bagaimana John Reid berubah daripada seorang lelaki biasa yang menegakkan undang-undang kepada seorang lagenda keadilan.

Pengarah: Gore Verbinski

Pelakon: Johnny Depp, Armie Hammer dan William Fichtner


Pacific Rim
Julai 2013


Sinopsis: Apabila serangan daripada makhluk asing mula mengancam kewujudan Bumi, robot-robot gergasi yang dipandu oleh manusia telah dikerahkan untuk menghapuskan ancaman tersebut.

Pengarah: Guillermo del Toro

Pelakon: Charlie Hunnam, Idris Elba dan Charlie Day


The Wolverine
 25 Julai 2013


Sinopsis: Wolverine berhadapan dengan musuhnya daripada masa lalu yang akan memberi kesan kepada masa depannya.

Pengarah: James Mangold

Pelakon: Hugh Jackman, Famke Janssen dan Will Yun Lee


Percy Jackson: Sea of Monsters
Ogos 2013


Sinopsis: Dalam usaha menyelamatkan syurga mereka, anak kepada Poseidon dan rakan-rakannya telah memulakan pengembaraan di Sea of Monsters untuk mencari lagenda Golden Fleece dan seterusnya menghalang kebangkitan kuasa jahat daripada zaman silam.

Pengarah: Thor Freudenthal

Pelakon: Alexandra Daddario, Logan Lerman dan Nathan Fillion


Elysium
22 Ogos 2013


Sinopsis: Pada tahun 2154, rakyat yang kaya ditempatkan di stesen angkasa manakala yang lain pula tinggal di Bumi yang telah rosak. Seorang lelaki telah bertindak dengan misi untuk menegakkan kesaksamaan.

Pengarah: Neill Blomkamp

Pelakon: Matt Damon, Jodie Foster dan Sharlto Copley


Kick-Ass 2
8 Ogos 2013


Sinopsis: Wira Kick-Ass menyertai sekumpulan rakyat biasa untuk memerangi jenayah dengan memakai kostum. Sementara itu, Red Mist telah merancang plot untuk membalas dendam tetapi melibatkan orang-orang yang Kick-Ass kenali.

Pengarah: Jeff Wadlow

Pelakon: ChloĆ« Grace Moretz, Jim Carrey dan Aaron Taylor-Johnson


Diana
September 2013


Sinopsis: Filem ini menceritakan dua tahun terakhir dalam hidup Puteri Diana, mengenai kempen beliau dalam menentang perlombongan tanah dan hubungan beliau bersama pakar bedah, Dr Hasnat Khan.

Pengarah: Oliver Hirschbiegel

Pelakon: Naomi Watts, Lee Asquith-Coe dan Naveen Andrews


Thor: The Dark World
November 2013


Sinopsis: Apabila Jane Foster menjadi sasaran penghuni dunia gelap Svartalfheim, Thor berusaha sedaya-upaya untuk melindunginya.

Pengarah: Alan Taylor

Pelakon: Chris Hemsworth, Natalie Portman dan Anthony Hopkins


The Hunger Games: Catching Fire
November 2013

Sinopsis: Katniss Everdeen dan Peeta Mellark menjadi sasaran The Capitol selepas kemenangan mereka di Hunger Games ke-74 telah mencetuskan pemberontakan di Districts of Panem.

Pengarah: Francis Lawrence

Pelakon: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson dan Liam Hemsworth


The Hobbit: The Desolation of Smaug
Disember 2013

Sinopsis: Orang-orang kerdil, Bilbo dan Gandalf berjaya melepaskan diri daripada Misty Mountains. Pengembaraan diteruskan bagi mendapatkan semula emas daripada seekor naga bernama Smaug.

Pengarah: Peter Jackson

Pelakon: Martin Freeman, Richard Armitage dan Ian McKellen


Dalam banyak banyak filem kat atas ni, filem apa paling korang teruja nak tengok? Meh kongsikan kat ruangan komen. Nak tahu filem apa yang aku paling teruja nak tengok? SEMUA FILEM DI ATAS. Haha! Aci tak? Apa apa pun, selamat berhujung minggu!

Saturday, 16 March 2013

1 MARCH


March 1 Zodiac


As a Pisces born on March 1st, your personality is defined by sensitivity, self-sacrifice and intuition. Your are in tune with your emotions and the emotions of others, which allows you to express compassion and understanding in all of your social dealings. While others claim to be selfless, you truly embody the definition of the world, as you will do anything for any person in need. Although you are not looking for anything in return, your family and friends often show their appreciation for your efforts. In all matters of life, you let your intuition guide you, as it is one of your greatest internal assets.


March 1 Element


Water is the elemental pair of your sign and in fact, of all the zodiac signs, you have the only mutable connection to the element. Your relationship with water allows your words to take on the fluid and adaptable qualities of a flowing river. As is the case with all water zodiac signs, you are quite comfortable diving into the deep seas of emotion. When you, or someone around you, experiences strong waves of emotion, you gain emotional understanding. The continued embrace of water's positive influences will allow your compassion to grow, but be aware of water's negative influences, which include moodiness.


March 1 Planetary Influence


Neptune is the ruling planet of the Pisces, but as you were born in the second Decan, or part, of the sign, you are also subject to the planetary power of the Moon. Neptune, being the planet of refinement, is responsible for your compassion and vision. Similarly, it is the Moon, the planet of reaction, that can take credit for your sensitivity, intuition and nurturing qualities. Your unique combination of planetary powers makes you the most emotional of all the Pisces Decans. You experience the highs and lows of emotion with great force, not only for yourself, but for the experiences of others. Although you are sometimes affected by negative emotions, you do not allow it to effect your optimism. You have the innate ability to always see the best in people and situations. In love, find a partner that does not take advantage of your unconditional support and optimism.


March 1 Career


Although choosing a career is one of life's greatest challenges, your natural abilities will create a variety of career options for you to consider. Your gifts for sensitivity and understanding may lead to success as a therapist, counsellor, mentor or social worker. On the other hand, your gifts for communication may lead you down the path of expression, as a writer or lyricist, which was the case for Justin Bieber, who was also born on March 1st. If the entertainment world is calling your name, you may do well in media or television, much like Jensen Ackles, another of your celebrity birthday twins.


March 1 Sabian Symbol


The Sabian Symbol for your birthday is men traveling a narrow path, seeking illumination. This symbol represents the never ending drive for man to gain a higher level of spiritual reality. In your own life, continue on a path to illumination, at whatever costs.

29 JANUARY


January 29 Zodiac


Being an Aquarius born on January 29th, your personality is defined by an original and adaptable nature. While others stick heavily to the mainstream, you enjoy exploring a wide range or topics and interests. In this sense, you have become a true individual in all aspects of your life. Your originality is amongst your most admired qualities, but it is your adaptability that may be one of your greatest strengths. You thrive in new situations, which explains why you actively seek out new people and environments. You have a unique charm that has earned you a group of friends that is as varied as your interests.


January 29 Element


Air is the paired element of the Aquarius and of all the zodiac signs, you have the only fixed connection with the element. At times, it is air's influence that gives your personality the traits of a fierce wind, determined and stubborn. Similarly, it is your connection with air that causes curiosity to stir within you as if stimulated by a breeze. When you find an interest, you will not rest until your thirst for knowledge and understanding is satisfied. Air's active qualities will play a key role in your future success, but be careful to avoid the negative qualities of stagnant air, which include emotional and social distance.


January 29 Planetary Influence


Your sign's planetary ruler is Uranus and as you were born in the first Decan, or part, of the sign, Uranus lends you twice the amount of its planetary power. Uranus is the planet of deviation and subsequently, its influence is reflected in your need for freedom, objectivity and humanitarianism. More so than any of the other Aquarius Decans, you value individuality and objectivity over all else. You have the ability to detach yourself from situations, which allows you to clearly see problems and solutions. When accompanied by your original nature, you have the ability to be a truly revolutionary thinker. If your planetary influence had one downside, it would be that your inner world often times becomes more appealing than the external one. Surround yourself with friends and partners that value your originality in order to avoid your tendency to retreat into your own world.


January 29 Career


Your natural abilities will create a variety of career options for you to explore, although it may be difficult to narrow your choices down to one. As a natural humanitarian, you would do well in people-based careers, such as lecturing, teaching, sales or negotiation. Similarly, your intellectual pursuits may lead you to law or higher education. You may be able to turn your compassion and social understanding into an entrepreneurial opportunity, which was the path of Oprah Winfrey, who was also born on January 29th. If the world of entertainment is alluring, you may do well in media, film or television, such was the case for Tom Selleck, another of your celebrity birthday twins.


January 29 Sabian Symbol


The Sabian Symbol for your birthday is a popularity that proves to be fleeting. You may be approaching a time in life where a self-revaluation is necessary. In doing so, you can realize whether your ideals and dreams are completely your own, or those projected upon you.

12 APRIL


April 12 Zodiac


Being an Aries born on April 12th, your personality is defined by optimism, generosity and a strong appreciation for fun. In all matters of life, you are able to see the positive. This quality always you to see the bright side of things, even in situations that appear to be bleak or dismal. While your friends and family often marvel at your positive world view, it is your generosity they truly appreciate. At times, you can be genuinely selfless and do just about anything for someone you care about. These qualities have built you many strong relationships, which is perfect, because you enjoy company on your many adventures.


April 12 Element


Fire is your sign's paired element and of all the zodiac signs, you have the only fundamental connection with the element. Your special relationship with fire gives you the spark to be a leader and self-starter. More so, it is fire's influence that manifests in your burning passion and determination. When you are near a goal, your inner flame burns with even more fortitude until your goals are achieved. Impatience and impulsiveness challenge all fire zodiac signs, but if you avoid these tendencies, fire's influence will put you on a path to success.


April 12 Planetary Influence


Your sign is ruled by the planet Mars, but as you were born in the third Decan, or part, of the Aries sign, you also receive a helping of Jupiter's planetary influence. Mars is the planet of assertiveness, and subsequently is responsible for your more vigorous and action-oriented qualities. In the same light, it is Jupiter, the planet of expansion, that links to your optimism, pursuit of knowledge and appreciation for exploration. Your unique combination of planetary influences makes you the most intellectual and adventurous of all the Aries Decans. You will always have a thirst for learning and knowledge, which may lead you into the depths of philosophical thinking. These qualities make you a natural dreamer, but luckily your material pursuits help to keep you grounded. While optimism is one of your greatest assets, it can become detrimental if you fail to acknowledge the realistic downfalls of ideas. In love, find a partner that shares in your appreciation for life and helps you curb your unrealistic expectations.


April 12 Career


Your social gifts and quick mind give you the opportunity for success in numerous fields, so your greatest challenge may be settling on one. You could stick to a traditional career, such as education, business or teaching, but your need for new experiences may lead you to take exciting chances with your career. While you may not reach the national fame of David Letterman, who was also born on April 12th, your innate charm and upbeat give you many followers in media or journalism. With your adventurous personality, you may be drawn to the world of entertainment or television, not unlike Ed O'Neill, another of your celebrity birthday twins.


April 12 Sabian Symbol


The Sabian Symbol for your birthday is the gate to the garden of all fulfilled desires. This symbol is a positive representation of cosmic optimism. In your own life, remember that through cooperation and camaraderie, it is possible to fulfill all goals. Similarly, this symbol suggests that you may be approaching a time of abundance.

Tuesday, 5 March 2013

Kalau Tak Suka, Pulangkan

KALAU TAK SUKA, PULANGKAN

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan……



HEARTBEAT